Tampereella tehdään hyvää työtä kansainvälisten osaajien parissa

Tampere on satsannut määrätietoisesti maahanmuuttajien työllisyyden parantamiseen ja työmarkkinoiden kansainväliseen avoimuuteen. Rogerio Da Conceicao on esimerkki kansainvälisestä osaajasta, joka löysi paikkansa Suomessa ja suomalaisilla työmarkkinoilla.

Rogerio Da Conceicao saapui Suomeen Etelä-Afrikasta 2009 ja on asunut siitä lähtien Tampereen seudulla suomalaisen puolisonsa kanssa. Kansainvälisen taustan omaava Rogerio kertoo saapuneensa Suomeen avoimin mielin, mutta kylmä ja pimeä talvi oli shokki – oudosta kielestä ja kulttuurista puhumattakaan.

Rogerio Da Conceicao.

Säähän tottumaton Rogerio viettikin alkuun paljon aikaa neljän seinän sisällä. – Se oli sosiaaliselle ihmiselle vaikeaa ja olin pian valmis ottamaan minkä tahansa työn vain päästäkseni ihmisten ilmoille. Siivosin, työskentelin golf-klubilla, jaoin lehtiä ja tein vapaaehtoistyötä Lions-klubilla. 

Mentorointiohjelma auttoi

Rogerio huomasi pian, että suomalaisesta puolisosta huolimatta paikalliseen yhteisöön ja yhteiskuntajärjestelmään ei ollut helppo päästä sisään. Apu löytyi Talent Tampere -mentorointitoiminnasta. – Mentorini auttoi minua navigoimaan suomalaisille työmarkkinoille ja ohjasi minut polulle, jonka kautta löysin paikkani suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Tampere Ambassadorit toimivat sanansaattajina

Rogerio haki kaiken aikaa vimmatusti töitä. – Tein kaikkeni, mutta en saanut kutsua haastatteluun. Onneksi olin tutustunut Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen päällikkö Mari Taverneen, jolta kuulin Tampere Ambassador-verkostosta. Verkoston tavoitteena oli ensisijaisesti edistää Tampereen kansainvälistä tunnettavuutta esimerkiksi kansainvälisten osaajien, matkailijoiden ja ulkomaisten yritysten silmissä. 

Rogerio lähti mukaan verkoston toimintaan. – Pääsin toimimaan sanansaattajana ja tapaamaan yritysten edustajia. Sain oman alan töitä, kun Aamulehti haastatteli minua Ambassador-toimintaan liittyen. 

Nyt Rogerio työskentelee Business Development Managerina Doranova Oy:ssä. – Vastaan yhtiön Afrikan markkinoista ja voin näin omalta osaltani tukea yrityksen kansainvälistymistä. Olen unelmahommissa! Teksti: Mia Heiskanen 

Tampere vahvistaa seudun kansainvälisyyttä

Tampere ottaa kansainvälistymisen vakavasti: rakennamme parhaillaan kaupungin työllisyyspalveluiden organisaatioon uutta kansainvälisen osaamisen palvelukokonaisuutta. Kevään aikana laadittava strateginen ohjelma luo pohjan sille, miten Tampereen kaupungissa viedään eteenpäin keskeisiä tavoitteita: kansainvälisten osaajien houkuttelua, osaajien työelämälinkitystä ja maahanmuuttajien työllistymispalveluja.

Tyhjästä meidän ei tarvitse ponnistaa, sillä kansainvälisen osaamisen parissa on tehty Tampereen seudulla hyvää työtä jo pitkään. Hetki on oikea uuden palvelukokonaisuuden rakentamiseen, sillä kaupungilla on vahva tahtotila kansainvälistymiseen. Tampere panostaa vahvasti maahanmuuttajien kansainvälisen osaamiskeskuksen ja Talent Hub -ekosysteemin kehittämiseen. 

Teksti: Commia