Kun Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY päätti yhdistää uuden pääkonttorinsa sekä vesihuollon asiakaspalvelun yhteen osoitteeseen Ilmalantori 1:en, käynnistettiin samalla kattoremontti vesitornissa, joka sijaitsee uuden pääkonttorin välittömässä läheisyydessä.
Ilmalan vesitornin katolla on loiva kattorakenne, joka on FOAMGLAS®-eristeille tyypillinen käyttökohde. Jo 50 vuoden ajan FOAMGLAS®-kompaktikatto betonikatolla on ollut koeteltu ratkaisu, joka kestää suuretkin rasitukset. – FOAMGLAS®-eristeitä käytetään tyypillisesti sellaisissa kohteissa, joiden katolla on toimintaa, kuten vaikkapa kerrostalon sisäpihan kansirakenteessa, jonka alapuolella on pysäköintitilaa, FOAMGLAS® – building insulation system Business Development Manager Niklas Nordströmkertoo.
FOAMGLAS®-eristeellä tehty katto tai kattoterassi ei ole Nordströmin mukaan käännetty kattorakenne, vaan solulasieristeen päälle tuleva vesieriste liimataan bitumilla kiinni kantavaan rakenteeseen, joka on yleensä betonia. Näin syntyy tiivis ja kestävä rakenne, josta vesi ei pääse tunkeutumaan eristeisiin. -FOAMGLAS® on kevyt, kova ja kestävä eristemateriaali, joka koostuu miljoonista täysin suljetuista lasisoluista, jolloin sillä on myös erinomainen puristuslujuus. Siksi annamme tuotteille 50 vuoden materiaalitakuun, Nordström lisää.
Katto, joka toimi 62 vuotta
Nordström muistuttaa, että solulasieriste on vanha keksintö, jonka patentti juontaa juurensa aina vuoteen 1933. Niinpä referenssipankista löytyykin lukuisa määrä ympäri maailmaa toteutettuja yli 50 vuotta vanhoja kohteita, joissa FOAMGLAS®-eristeet ovat yhä käytössä. Ilmalan vesitorni on tästä hyvä esimerkki. – Korkealla kallion päällä tuulelle altis Ilmalan vesitornin katto on toiminut 62 vuoden ajan. Tässä kohteessa FOAMGLAS®-eristeen kestävyyttä on todella testattu, sillä kosteutta riittää niin vesitornin sisällä kuin Suomen ilmasto-olosuhteissa.
-Vesisäiliöissä on välillä lähes sataprosenttinen kosteus alapuolella, joten se vaatii rakenteelta todella paljon, projektipäällikkö Arto MettinenHSY:ltä lisää.
Vesitornin katto tähän päivään
Ilmalan vesitornin kattosaneerausprojekti käynnistyi elokuussa 2018. – Tavoitteenamme oli saada aikaan mahdollisimman vesitiivis rakenne puhdasvesisäiliölle. Kun työskennellään vesitornin puhdasvesisäiliön päällä, edellyttää saneeraus erityisjärjestelyjä, sillä vesisäiliö on otettava pois käytöstä saneerauksen ajaksi. Tämä oli oman urani varrella ensimmäinen kerta, kun kokeilimme FOAMGLAS® -eristettä, Mettinen toteaa.
Saneerauksen yhteydessä katolle lisättiin eristystä vastaamaan tämän päivän lämmöneristysvaatimuksia. Kohteessa käytettiin noin 880 kuutiota FOAMGLAS® T3+ eristetuotetta, jonka puristuslujuus on 50 tonnia per m2 ja lambda-arvo 0,036. – Ilmalan vesitornissa on loiva katto ilman toimintaa ja kallistukset suoraan kantavassa rakenteessa. Tuotevalikoimastamme löytyy myös kaltevia eristelaattoja, joiden avulla katolle voidaan tehdä eristeellä myös kallistukset, mutta tässä kohteessa niille ei ollut tarvetta.
1950-luvulla rakennettu Ilmalan vesitorni on aikansa tuote. Niinpä katolla on reunamuuri ja rakenteen läpi menevät kattokaivot. – Sadevesiä ei siis ohjata katolta räystään yli, vaan kattokaivojen kautta. Se oli haastavin detalji tässä kohteessa. Asennustyö sujui kuitenkin hyvin ja aikataulussa, vaikka FOAMGLAS®-eristeen asennustapa eroaakin muista lämmöneristeistä siinä, että se liimataan bitumin avulla. Se vie hieman tavanomaista enemmän aikaa, mutta toisaalta asennuksessa ei käytetä eristeen lävistäviä mekaanisia kiinnikkeitä, mikä pienentää kylmäsiltojen riskiä.
-Asennustyö osoittautui bitumiliimausten ja kattokaivojen vaatiman ”käsityön” vuoksi hieman työläämmäksi kuin olimme alun perin ajatelleet, mutta toisaalta rakenteesta tuli näin todella tiivis ja kestävä, Mettinen toteaa. Lue tarina loppuun Paroc Owens Corning -verkossa.
Sisältö avaimet käteen -tuotantona Commia/Mia Heiskanen