Tekoälyn yleistyminen muuttaa yritysten tapaa huoltaa ja valvoa laitteita. Uudet teknologiat tarjoavat mahdollisuuden ennakoivaan kunnossapitoon, automaatioon ja turvallisuustason nostamiseen. Mutta mitä käytännössä tarkoittaa tekoälyn tuominen osaksi teollisuuden arkea?
Teksti: Mia Heiskanen
Teollisuuden kunnossapidossa tekoäly ei ole täysin uusi ilmiö. Ennustemallit ja koneoppiminen ovat kuuluneet tähänkin saakka alan sanastoon ja ydintoimintaan. Nyt generatiivinen tekoäly, kuten kielimallit, mahdollistavat uusia tapoja käsitellä ja analysoida tietoa. Nämä sovellukset voivat helpottaa esimerkiksi massiivisten manuaalikirjastojen tiivistämistä tai auttaa paikantamaan ongelmakohtia laitteista ilman fyysistä tarkastusta. IBM:n Global Sustainability Software Leader Tommi Varjonen korostaa, että tekoälyn hyötyjen saavuttaminen edellyttää strategista suunnittelua ja konkreettisia kokeiluja.
”Tekoälyn integrointi liiketoimintaan ei saa jäädä tekniseksi puuhasteluksi, vaan sen on vastattava selkeään bisnestarpeeseen,” hän painottaa.
Vaikka tekoäly tarjoaakin uusia mahdollisuuksia, sen menestyksekäs käyttö edellyttää Varjosen mukaan selkeää suunnitelmaa ja pilotointia.
”Yritysten tulisi asettaa tekoälyn käytölle bisnestavoitteet ja määrittää vastuuhenkilöt. Kannattaa lähteä alkuun kokeilemaan pienempiä hankkeita, jotka voivat kasvaa isoiksi onnistumisiksi.”
Tekoäly on siis mahdollisuus, ei uhka. Sen avulla teollisuuden kunnossapito voi olla paitsi tarkempaa ja tehokkaampaa, myös käyttöturvallisuutta ja kestävän kehityksen tavoitteita tukevaa.
”Mikä tahansa ratkaisu, joka auttaa vähentämään turhaa energiankulutusta tai materiaalihukkaa, on askel kohti parempaa tulevaisuutta,” Varjonen muistuttaa.
***********************************************************************************************
Droonit korvaavat vaaralliset tarkastukset
Monilla teollisuuden aloilla ihmisten suorittamat tarkastukset ovat hitaita, kalliita ja jopa vaarallisia. Varjonen kertoo esimerkin suurten siltojen betonirakenteiden tarkastamisesta. ”Enää ei tarvitse lähettää vuorikiipeilijöitä roikkumaan pilareille. Droonit ja kamerat voivat kuvata rakenteet, ja tekoäly analysoi kuvat automaattisesti, löytäen poikkeamat sekunneissa.”
Ennakoivaa huoltoa sensoridatan avulla
Laitteiden sensoreista saatava data tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia tekoälyn käyttöön. ”Kun laitteista kerätään tietoa, kuten lämpötiloja tai käyttötunteja, tekoäly voi analysoida datan ja ilmoittaa mahdollisista ongelmista jo ennen niiden ilmenemistä. Ihmisen ei tarvitse tuijottaa dashboardia jatkuvasti, kun tekoäly ilmoittaa poikkeavuuksista.”
Manuaalien tiivistäminen ja lokalisointi
Teollisuuden yrityksissä on usein tuhansia sivuja huolto- ja käyttöohjeita eri kielillä. Generatiivinen tekoäly voi tiivistää ja kääntää manuaaleja sekunneissa. ”Tekoälyn voi valjastaa hakemaan relevantit tiedot valtavista aineistoista ja tehdä työn ihmistä nopeammin ja tarkemmin.”
Parempaa elintarviketurvallisuutta
Panimoalalla suurten säiliöiden tarkastaminen on elintarviketurvallisuuden ja tuotannon sujuvuuden kannalta kriittistä. ”Voimme lähettää droonin kuvaamaan säiliöt sisäpuolelta. Tekoäly analysoi kuvat ja havaitsee esimerkiksi säiliön pinnan muutokset, jotka vaativat huomiota. Se nopeuttaa ja parantaa tarkastuksia merkittävästi.”
Tuulivoimalat ja etävalvonta
Merellä sijaitsevat tuulivoimalat ovat haastavia huoltokohteita niiden sijainnin ja käyttöolosuhteiden vuoksi. ”Tekoälyn avulla voimme analysoida sensoridataa ja kuvia etänä ilman tarvetta fyysiselle paikallaololle. Poikkeamat, kuten turbiinilapojen vauriot, havaitaan ajoissa ja niihin voidaan reagoida nopeasti, minkä ansiosta huoltokustannukset ja seisokit vähenevät.”
Artikkeli on julkaistu Promaint-lehdessä