Kokki ja ravintoloitsija Arto Rastas on mukana hämmentävän monessa ravintolassa ympäri Suomea. Rastas on omien laskujensa mukaan Suomen suurin yksityinen ravintoloitsija, joka on ehtinyt kokata ruokaa myös jalkapalloilun supertähdelle Cristiano Ronaldolle – Saudi-Arabiassa.
Teksti: Mika Remes
Kuvat: Arto Rastas
Juttu julkaistaan englanninkielisenä Commian tulevassa tuotannossa.
Arto Rastas syntyi Rovaniemellä vuonna 1979 joulupukin pajan naapurissa. Rastaan perheessä oli naapurista johtuen joulu ainainen. Joululaulujakin kuuli päivät yöt, vuoden ympäri. Siltä ainakin pienestä Artosta tuntui. Onneksi Rovaniemellä asui kekseliäs isoäiti, jonka kotona tuoksui paistettu sipuli ja syötiin salaattia lauantaimakkaralla. Siellä Arto viihtyi.
Nuori Arto kiinnostui ruuanlaitosta. Kun peruskoulun jälkeen piti hakea jonnekin, kokkikoulutus paikallisessa ammattikoulussa oli luonteva vaihtoehto. Sen jälkeen tuli armeijan vuoro ja siinä Arto viihtyi soppatykin ääressä ja metsäleireillä.
Vuosituhannen alkaessa Arto pakkasi tavarat muuttoautoon ja muutti Helsinkiä valloittamaan. Se ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan, vaikka Artolla oli sentään kesätyökokemusta Napapiirin Shelliltä.
Helsinki kutsuu
Arto painoi vuokrafirman kautta keittiöhommia eri paikoissa Finlandia-talosta hotelli Marskiin. Samalla kokemus karttui. Sitten kävi tuuri. Arto sai pestin Espoo Master Golfin ravintolasta, silloisesta golfklubien ykkösestä.
Espoo Master Golfissa pörräsi Artolle passelia asiakaskuntaa. Ne kontaktit auttoivat pääsemään Suomen silloiseen ykkösravintola Palaceen, tosin grillipisteelle mutta kuitenkin! Matka jatkui Markus Aremon oppiin ravintola Georgeen, joka sai vuonna 2004 Michelin-tähden.
”Nostin samalla kuitenkin kytkintä. Muutin Tampereen lähelle Lempäälään pyörittämään Villa Hakkaria. Siinä seisoin vahnan ränsistyneen kartanon pihalla ja mietin, miten homman saisi toimimaan. Villa Hakkari oli silloin ympärivuotinen ravintola ja keittiömestari Gero Hottingerin hoivassa”, Rastas muistelee.
Tie huipulle
Yksi päivä silloinen Pirkanmaan Rotisseur-yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Säteri oli Villa Hakkarissa syömässä ja ehdotti Artolle osallistumista nuorten kokkien kisaan Pirkanmaalla. Arto otti vinkistä vaarin, voitti kisan, sitten Suomen Mestaruuden ja lopulta nuorten kokkien maailmanmestaruuden Bermudalla. Kolme kisaa, kolme voittoa.
Se avasi Artolle tien huipulle. Hän osti Tampereen ykköspaikkoihin kuuluneen ravintolan Hellan ja Huoneen ja muutti sen tyylin maalaisranskalaisuudesta enemmän Pohjoismaiseen fine diningiin. Hellassa ja Huoneessa Arto pääsi tosissaan näyttämään kokkaustaitojaan.
Vuonna 2016 Arto perusti Tampereen keskustassa välimerellisen Dining 26:n ja paria vuotta myöhemmin Kauppakeskus Ratinan ylisille maailmanmauista inspiroituneen näköalaravintola Periscopen. Molemmat porskuttavat edelleen. Periscopesta on kasvanut varsinainen viihdekeskus, jonka terassikautta monine tapahtumineen tamperelaiset odottavat vesi kielellä.
Hynttyyt yhteen Chef Välimäen kanssa
Vuonna 2018 Arto palasi uudelleen Helsinkiin, nyt Tampereella syntyneen ja Helsingissä kovaa uraa luoneen keittiömestari Hans Välimäen kanssa. Elämyksellisen ravintolan nimi oli Penélope ja siitä tuli Arton uralla iso askel.
”Mentaliteetti ravintolassa on ihan eri, kun iskee itse lompakon auki”, Arto kertoo.
Sittemmin yhteistyö Hans Välimäen kanssa on poikinut Helsinkiin jo viisi ravintolaa: Bardotin, Ginan, The Rookin, Bouchon Carémen ja Brasserie Lionnen. Ne kaikki kokkaavat enemmän ja vähemmän ranskalaisittain paitsi Ginan konsepti ammentaa Italiasta. Artolla on muualla Suomea kädet täynnä, joten Helsingin ravintoloiden arkinen pyörittäminen on Välimäen vastuulla.
”Teen Välimäen kanssa hyvää yhteistyötä, sillä minulle ravintolakokemus on aina kokonaisvaltainen. Ruoka, juoma, sisustus ja palvelu on oltava hyvät, tunnelma toimiva, hintataso järvevä – ja Hansin ravintoloissa homma toimii. Michelin-tähdistä en haaveile. Kunhan asiakas poistuu paikalta tyytyväisenä niin kaikki on hyvin”, Arto sanoo.
Uusia avauksia ei ole luvassa, ellei jotain konseptia viedä toiseen kaupunkiin, vaikka Tampereelle tai Turkuun.
”Aina kaikkea ei tarvitse keksiä uudelleen”, Arto kertoo.
Lapista Saudi-Arabiaan
Lappikin on kutsunut Artoa. Hänellä on Lapissa toimiva catering-firma North Pole Catering yhdessä lappilaisen keittiömestari Teemu Korkalaisen kanssa. Vanhassa kotikaupungissaan Rovaniemellä Arto otti Korkalaisen kanssa vetovastuun matkailukeskus Apukka Resortin kolmesta ravintolasta vuonna 2023. Lisäksi he vastaavat Levi Spiritin huviloiden yksityiskokkipalveluista.
Tulostakin on tullut – ainakin julkisuudessa: jalkopalloilun supertähti Cristiano Ronaldo perheineen vietti joulua 2024 Levillä. Rastas tiimeineen huolehti Ronaldojen ruuista.
”Cristiano piti Lapin mauistamme niin paljon, että keväällä 2025 olimme neuvottelemassa Saudi-Arabiassa Ronaldojen kanssa yksityiskokkaamisesta”, Arto kertoo.
Futistähti syö tiukan ruutinin mukaisesti, hyvin terveellisesti ja yksinkertaisesti. Kokin työkalut, voi, kerma ja sokeri, eivät kuulu ruokavalioon.
”Ei meidän ihmeitä tarvitse esitellä, mutta jotain jännittävää on joka päivä hänelle kokattava. Täytyy sanoa, että Saudi-Arabiassa yllätti kasvisten ja hedelmien laadukkuus ja mainio maku”, Arto kertoo.
Suomaiset raaka-aineet sytyttävät
Arto on ollut kolme vuosikymmentä alalla ja rakentanut kuviotaan pala palalta. Hänellä on yritysryppäässä hyvin erilaisia paikkoja ympäri Suomea. Yhteensä niissä työskentelee 350 henkeä ja liikevaihto on 35 miljoonaa euroa. Yritysryppään yhdistävä tekijä on Arto Rastas itse.
”Tykkään olla kädet savessa ja teen edelleen kokkausvuoroja ympäri Suomea. Tunnit vuorokaudessa ovat riittäneet kaikkeen hyvin”, Arto kertoo.
Helsingin Kulinaarisen instituutin perusti aikoinaan Gero Hottinger ja Suomen ensimmäisen Michelin-tähden Palacelle vuonna 1987 hankkinut Eero Mäkelä. Nyt instituutti on kokonaan Arton ja Geron tyttären Katjan omistuksessa. Se järjestää Helsingin keskustassa muun muassa kokkikursseja niin ammatti- kuin harrastelijaporukoille. Sen lisäksi Arto ehtii puhumaan suomalaisesta ruuasta maailmalla.
”En veisi suomaisia perinneruokia maailmalle, mutta suomalaiset raaka-aineet, varsinkin ahvenet, suppilovahverot ja mustikat, saavat minut aina syttymään. Olen suurlähetystöjen kautta päässyt kouluttamaan ja tapaamaan eri kokkeja. Ne ovat aikamoisia väyliä viedä eteenpäin suomalaista ruokakulttuuria”, Arto muistuttaa.
Rastas on osakkaana mukana:
– Helsingin kulinaarinen instituutti
– Villa Hakkari Lempäälässä
– PX Restaurants Helsingissä (ravintola Penélope, henkilöstöravintolat Xavierit, cocktailbaari Bardem, Cafe Ranta)
– Le Fou Helsingissä Hans Välimäen kanssa (Bardot, Gina, The Rook, Bouchon Carême, Brasserie Lionne)
– Periscope Group Tampereella (Periscope, Dining 26)
– North Pole Catering Lapissa (Apukka Resort, Levi Spirit)
– Arto Rastas Catering
– Saunaravintola Flou
Rastaan 5 vinkkiä Suomessa:
- Rovaniemen ravintola Sky tarjoaa huipputasolla Lappia lautasella.
- Pyynikin munkkikahvila Tampereella tarjoaa Suomen parhaat munkkikahvit – hienot näköalat kaupan päälle.
- Ravintola Ragussa Helsingissä saa aina tasalaatuista ja tasokasta ruokaa.
- Ravintola Smörissa Turussa kokataan kunnianhimoisesti ja innovatiivisesti – eikä Michelinin tähtikään olisi yllätys.
- Inkoon The Barö on kaikilla tasoilla toimiva saaristohotelli ja sen ravintola The Bergissa ruoka aina hyvää.