Sisällöntuotanto

H2Excellence-hanke rakentaa vihreän vedyn kansallista osaamiskeskusta

Vaasan ammattikorkeakoulu (VAMK) koordinoi H2Excellence-hanketta, jonka tavoitteena on luoda Vaasan alueelle ja Suomeen kansainvälisesti merkittävä vihreän vedyn osaamiskeskus. Hanke tukee EU:n vihreän siirtymän tavoitteita ja yhdistää kymmenen maan osaamisen kehittämään puhtaan vetyteknologian koulutusta ja innovaatioita. Kansainvälinen yhteistyö vahvistaa Suomen asemaa vihreän vedyn alalla.

Vihreän vedyn kysyntä kasvaa nopeasti ympäri maailmaa ilmastonmuutoksen takia. Esimerkiksi Euroopan unionilla on kunnianhimoisena tavoitteena kasvattaa vihreän siirtymän hankkeita kumulatiivisella 470 miljardin euron panostuksella vuoteen 2050 mennessä.

Kansainvälinen EU:n Erasmus+ hanke, H2Excellence, tuo yhteen yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja julkisen sektorin toimijoita Suomen lisäksi Italiasta, Portugalista, Espanjasta, Ranskasta, Romaniasta, Saksasta, Puolasta, Kreikasta sekä Kanadasta. Vetyteknologian innovaatioiden ja liiketoiminnan ohella hankkeessa panostetaan VAMKin johdolla osaamisen kehittämiseen ja koulutukseen. Ajatuksena on tehdä Suomesta yksi johtavista toimijoista kestävän vetyekosysteemin rakentamisessa.

Uutta osaamista ja innovaatioita oppimis- ja tutkimusympäristöjen kautta

Vihreän vetyteknologian edistäminen oppimis- ja tutkimusympäristöjen kautta on kriittistä, sillä se luo uutta osaamista ja innovaatioita, joita tarvitaan teollisuuden ja yhteiskunnan laajamittaiseen muutokseen. Hanke varmistaa, että niin nuoret opiskelijat kuin kokeneet työntekijät voivat jatkuvasti kehittää taitojaan ja vastata uusiin haasteisiin.

EU-projektipäällikkö Karna Dahalin mukaan H2Excellence ei ainoastaan kehitä teknologista osaamista, vaan tukee uusien työpaikkojen syntymistä ja alueellista talouskasvua Suomessa ja Euroopassa. ”Hanke tarjoaa ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen ja parantaa energiaomavaraisuutta, mikä tekee Suomesta entistä vahvemman globaalissa vihreässä siirtymässä.”

VAMKin asiantuntemus ja rooli koulutuksen johtavana kehittäjänä ovat keskeisessä asemassa, kun tavoitteena on kehittää jatkuvan oppimisen mallia ja tarjota kansainvälisiä, monitasoisia koulutusohjelmia, jotka vastaavat tulevaisuuden vetyosaamisen tarpeisiin.

Energia-alan ja vihreän vedyn edelläkävijä

”Haluamme olla edelläkävijä energia-alalla myös vihreän vedyn alueella. Tavoitteenamme on kehittää Pohjoismaiden merkittävimmän EnergyVaasa-klusterimme osaksi myös kansallinen vetyosaamisen keskittymä. Kaiken kaikkiaan laaja-alainen koulutus- ja tutkimusosaamisen kehittäminen on fokuksessa tässä hankkeessa. Parhaillaan osana hanketta suunnittelemme myös tutkimus- ja oppimisinfrastruktuuria”, kertoo Vaasan ammattikorkeakoulun TKI- ja palveluliiketoiminnan johtaja Marja-Riitta Vest.

H2Excellence-hanketta toteutetaan Vaasan ammattikorkeakoulun, ammattioppilaitos Vamian sekä teknologiakeskus Merinovan yhteisvoimin – vahvassa yhteistyössä teollisuuden kanssa.

”Hankkeessa luomme koulutusta vetytalouteen liittyen. Tuloksena syntyy niin verkko-oppimisalusta kuin kansallisen ja kansainvälisen tason opetussuunnitelmia sekä koulutusohjelmia. Samalla vahvistamme TKI-osaamistame alalla.”, sanoo Dahal. Materiaali tukee oppilaitosten tarjonnan kehittämisessä sekä paikallisia toimijoita osaavan henkilöstön kouluttamisessa: ”Olemme saaneet tiedonkeräyksen valmiiksi ja meillä on käsitys eri maiden käytännöistä. Olemme myös juuri lanseeranneet verkkokoulutusalustan. Sillä tuetaan niin henkilöstön uudelleenkouluttamista kuin autetaan kouluttamaan alalle erikoistuneita insinöörejä.”

Jatkuvaa oppimista ja kansainvälisiä opetussuunnitelmia

Vihreä vety on yksi tärkeä ratkaisu huoltovarmuuden ja energiaomavaraisuuden osalta. Hankekumppani Merinovan projektipäälliköt Tauno Kekäle ja Kari Valkama toteavat, että Suomella on edellytykset nousta vihreän vedyn tuotannon suurvallaksi, koska tarjolla on runsaasti uusiutuvaa energiaa ja tilaa vihreälle sähköntuotannolle. Suomessa on myös tarvittavaa sähkönsiirtokapasiteettia valmiina sekä puhdasta vettä vedyntuotantoon.

Tavoitteena on myös integroida vihreän vedyn tuotanto alueellisiin innovaatioekosysteemeihin laadukkaan työllisyyden ja uramahdollisuuksien edistämiseksi alalla.

”Rakennamme osaamiskeskusten katto-organisaatiota yhteistyössä hankkeessa mukana olevien maiden kanssa, jotka ovat varsin edistyneitä vihreän vedyn osalta. Levitämme hankkeen tuloksia ja opimme jatkuvasti toisiltamme, tuoden mukaan jokaisen kumppanin parhaan osaamisen”, Vest kertoo.

H2Excellence-hankkeessa rakennetaan myös liikkuvuusohjelmaa, jotta opiskelijat ja opettajat voivat käydä ulkomailla tutustumassa eri osaamiskeskuksiin ja niiden toimintaan sekä yrityksiin eri maissa ja tuoda sieltä osaamista kotimaahan.

Lue lisää VAMK H2 Excellence-hankkeesta

Kuvassa kansallisen vetyosaamiskeskushankkeen, eli H2Excellence-hankkeen ydintoimijat Suomessa: Vasemmalta EU-projektipäällikkö Karna Dahal, projektipäälliköt Kari Valkama ja Tauno.

Copyright © 2020 Viestintätoimisto Commia | Tietosuojaseloste
Design: By Joan