Identiteettivarkaus ei ole yrityksissä enää marginaali-ilmiö. Yli 70 000 suomalaisyritystä on joutunut identiteettivarkauden tai sen yrityksen kohteeksi.
Asia kävi ilmi vakuutuspalveluita identiteettirikoksia vastaan tarjoavan mySafetyn kesällä julkaisemasta suomalaisyritysten identiteettivarkauksien yleisyyttä ja luonnetta valottavasta tutkimuksesta. – Tutkimus toteutettiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja siihen osallistui 503 pientä ja keskisuurta suomalaisyritystä, toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kertoo.
Fagerlund myöntää, että identiteettivarkauksien yleisyys yllätti.
– Olemme työskennelleet aiheen parissa jo vuosia, joten tiesimme, että ne ovat Suomessa yleistyneet. Silti meidät yllätti, että 14 prosenttia yrityksistä raportoi joutuneensa identiteettivarkauden kohteeksi. Luku on huolestuttava, sillä se vastaa joka seitsemää suomalaisyritystä.
Kasvottomuus lisää identiteettivarkauksien riskiä
Riski joutua identiteettivarkauden uhriksi on lisääntynyt 35 prosentissa suomalaisista yrityksistä. Silti reilu puolet ei sitä tiedosta.
– Identiteettivarkaus on todellinen yritysriski, johon on syytä varautua. Moni yritys tekee aivan liian vähän riskin ehkäisemiseksi, vaikka trendi on digitalisaation myötä selkeästi nouseva. Yrityksen y-tunnukset ja päättäjätiedot ovat avointa riistaa verkossa, viranomaisasioinnin voi hoitaa kasvottomasti verkossa ja yrityksissä työskennellään yhä enemmän virtuaalisissa matriisiorganisaatiossa.
Fagerlund muistuttaakin, että sisäisten prosessien, valtuutusten ja roolitusten on oltava kunnossa.
– Tarvitaan myös kurinalaisuutta toimia sovittujen käytäntöjen mukaan.
Muutakin kuin taloudellisia menetyksiä
Yritysten keskimääräinen taloudellinen menetys identiteettivarkauksissa on mySafetyn mukaan noin 6 250 euroa.
– Suurimmat tutkimuksessa esiin tulleet tappiot olivat 20 000 euron luokkaa. Pk-yrityksessä kymppitonnin menetyskin voi lamauttaa tai kaataa koko liiketoiminnan.
Yleisin identiteettivarkauden muoto on huijauslasku.
– Se tarkoittaa, että yritykseen lähetetään valelaskuja. Toisaalta yrityksen omatkin laskut voidaan hakkeroida, jolloin tilinumerotiedot muutetaan ja asiakkaiden suoritukset ohjautuvat muualle.
Identiteettivarkauden aiheuttamia kustannuksia ei ole helppo selvittää, mutta selvää on, että ne aiheuttavat aina ylimääräistä huolta, menetettyä aikaa, maineen menetystä ja muita ikäviä seurauksia, joiden arvoa ei voi mitata rahassa.
Tiesitkö?
mySafetyn Yrityksen Identiteettivakuutus antaa turvaa yrityskaappaus- ja petostilanteissa.
– Asiantuntijamme auttavat ongelmatilanteissa ja korvaamme taloudellisia vahinkoja jopa 50 000 € saakka, Fagerlund kertoo.
Teksti: Mia Heiskanen