Mintlyn kahdeksatta kertaa järjestämä kyberturvallisuustapahtuma kokosi yhteen merkittävän joukon kotimaisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita keskustelemaan hybridiuhista ja kyberturvallisuudesta. Tapahtumassa korostui erityisesti yritysten rooli kansallisen turvallisuuden kokonaisuudessa sekä varautumisen merkitys muuttuvassa maailmantilanteessa.
Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen turvallisuustarkastaja Olli Leimu avasi tapahtuman puheenvuorollaan tuoden esiin konkreettisia esimerkkejä yrityksiin kohdistuvasta tiedustelutoiminnasta. Leimu korosti puheenvuorossaan yritysten roolia kansallisen turvallisuuden kokonaisuudessa.
“99 prosenttia tietoturvahyökkäyksistä tapahtuu tietoverkoissa. Panostakaa tietoverkkoturvallisuuteen ja oman henkilöstön kouluttamiseen – älkää aliarvioiko vastapuolen suorituskykyä”, Leimu painotti ja muistutti, että viranomaisilla on rajallinen näkyvyys yritysten tietoturvapoikkeamiin. ”Kun puhutaan tuhotyöstä, normaalit turva-alan laskentakaavat eivät enää toimi. Kiinnijäämisellä ei ole merkitystä tekijöille – tärkeintä on estää pääsy kriittiseen infrastruktuuriin jo ennalta.”
Hybrid CoE:n verkostojohtaja Jukka Savolainen jatkoi globaalin turvallisuustilanteen muutoksen analyysilla. Hän korosti erityisesti Kiinan ja Venäjän yhteistyön vaikutuksia sekä maailmantalouden rakenteellisia muutoksia. “Yritysten on ymmärrettävä, että kyseessä ei ole kilpailu pelkästään omien kilpailijoiden kanssa, vaan vastassa voi olla systeeminen toimija, joka pyrkii varastamaan innovaatiot ja datan”, Savolainen painotti.
Savolainen nosti esiin tapahtumassa tehdyssä haastattelussa yritysten riskiarvioiden päivittämisen tärkeyttä. “Aiemmin arviot ovat perustuneet lähinnä rikollisuuteen ja ennakoitavissa oleviin luonnonilmiöihin. Ei pidä ampua yli, mutta arviot on uudistettava liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.” Savolainen korosti myös NATOn roolia hybridiuhkien torjunnassa: “NATO tuo omalta osaltaan lisäarvoa hybridiuhkien torjuntaan. Sentry-harjoitus osoitti, miten NATO-operaatio voi käynnistyä nopeasti myös tilanteissa, joissa ei ole kyse artikla 5:n mukaisesta yhteisen puolustuksen käynnistämisestä. Tämä on erityisen hyödyllistä sekä Suomelle että Baltian maille mahdollisissa tulevissa uhkaskenaarioissa.”
Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Kim Waltzer puheenvuorossa käytiin läpi ajankohtainen kybersäätiedotus, ja New Defense -puheenvuorossa ohjelmajohtaja Tomi Kankainen käsitteli digitaalisen puolustuksen ekosysteemiä.
Tapahtuman kansainväliset puhujat nostivat esiin vakavia huomioita hybridivaikuttamisen nykytilasta.
Puolalainen professori Michael Piekorski jakoi kokemuksia hybridivaikuttamisesta Puolassa. “Olemme havainneet tapauksia, joissa ihmisiä rekrytoidaan verkossa pieniin tehtäviin, jotka myöhemmin laajenevat vakavampaan toimintaan. Vuonna 2023 pidätettiin 16 henkilöä, jotka keräsivät tietoa rautatieverkostosta piilotettujen kameroiden avulla. Lisäksi on havaittu yrityksiä sabotoida kriittistä infrastruktuuria, kuten kauppakeskuksia ja kemianteollisuuden laitoksia”, Piekorski kertoi.
Ukrainalaisen Defence Builder -kiihdyttämön toimitusjohtaja Kateryna Bezsudna kertoi Ukrainan kokemuksista puolustusteknologian kehittämisessä. “Ukrainassa kehitetään nyt käytännössä testattuja ratkaisuja kohtuulliseen hintaan. Pelkästään lennokkien osalta tarpeemme on yli 5 miljoonaa kappaletta vuodessa”, Bezsudna painotti ja korosti kansainvälisen yhteistyön merkitystä innovaatioiden kehittämisessä.
Liettuan entinen puolustusministeri Edwinas Kertza jakoi kokemuksiaan kyberturvallisuuden kehittämisestä Baltiassa. Hän nosti esiin erityisesti tavallisten verkkolaitteiden ja sovellusten kautta tapahtuvan tiedustelun ja vakoilun. “Olemme havainneet, että jopa tavalliset WiFi-reitittimet ja puhelinten sovellukset voivat olla väyliä arkaluontoisen tiedon vuotamiseen”, Kertza varoitti.
“Mintlyn Pre-Vappu -tapahtumasta on muodostunut jo perinne, joka tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kuulla huippuasiantuntijoiden näkemyksiä ja verkostoitua alan parhaiden osaajien kanssa”, toteaa Mintlyn toimitusjohtaja Timo Aarvala. “Tämänvuotinen tapahtuma osoitti jälleen, kuinka tärkeää on jakaa kokemuksia ja näkemyksiä kyberturvallisuudesta ja hybridiuhista sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.”
Lisätietoja:
Mintly Oy, toimitusjohtaja Timo Aarvala, puh. 040 596 5973, timo.aarvala@mintly.fi
Mintly Oy on suomalainen palveluintegraattori, joka on erikoistunut kyberturvallisuuteen ja tietoverkkoratkaisuihin tarjoten kattavia palveluita verkkosuunnittelusta ja toteutuksesta tietoturvaratkaisuihin. Yrityksen palveluihin kuuluvat verkkojen suunnittelu ja käyttöönotto, kyberturvallisuusratkaisut, IoT- ja OT-verkkojen suojaus sekä käyttäjien turvallisuus ja identiteettisuoja. www.mintly.fi