Imatran kaupunki panostaa voimakkaasti kouluverkon uudistamiseen ja keskittää koulut kolmeen keskukseen: Imatrankoskelle, Vuoksenniskalle ja Mansikkalaan. Uudistuksen tavoitteena on tarjota terveet ja turvalliset opiskeluympäristöt imatralaisille lapsille ja nuorille. Imatran Kosken koulukeskuksen suunnittelu käynnistyi keväällä 2019 ja hankeaikataulun mukaan se valmistuu siten, että toiminta käynnistyy uusissa tiloissa syksyllä 2021.
Hybridikoulun tilat joustavat tarpeen mukaan
Kosken koulu on kokonaisuutena mielenkiintoinen hybridi. Yhdistelmä vanhaa lyseorakennusta, muuntojoustavaa uudisrakennusta sekä väliaikaista tilaelementeistä koostuvaa moduuliosaa. Imatra on halunnut näin luoda kokonaisuuden, jossa koulun tilat joustavat oppilasmäärävaihtelujen mukaan.
Laatua ilman kikkailua
Kuten muissakin Imatran uusissa kouluhankkeissa, on Kosken koulussakin panostettu rakenteiden ja pintojen korkeatasoisiin, kestäviin ja terveellisiin materiaaleihin. Koulun 6500 neliömetrin uudisosa on arkkitehtonisesti korkeatasoinen, mutta ei kikkaileva. Se on näkynyt myös puhallusvillaurakoitsijana toimivan Kaakon Laatueristys Oy:n työssä.
– Kosken koulu on meille toinen Imatran kaupungin kouluprojekti. Edellinen kohde oli Vuoksenniskan koulu. Meidän näkökulmastamme suurin ero näiden koulujen välillä on se, että Kosken koulun kattomuodot ovat huomattavasti simppelimmät Vuoksenniskan kouluun verrattuna. Siellä jouduimme pohtimaan tavanomaista enemmän puhallusvillatoteutusta käytännön tasolla, toimitusjohtaja Joni Korte (kuvassa) kertoo.
Hyvä suunnittelu kannattaa
Korte kertoo, että Vuoksenniskan koulun projektissa Kaakon Laatueristys joutui kattorakenteen erikoisuuden vuoksi istumaan useaan otteeseen samaan pöytään rakennusmestareiden kanssa.
– Pohdimme yhdessä, millaisella aikataululla ja miten kattokoteloiden rakennustyöt käynnistetään, jotta kaikkien työt etenevät työmaalla jouhevasti. Oli hyvä, että teimme tiivistä yhteistyötä, sillä lopputulos onnistui hienosti.
Kosken koululla Kaakon Laatueristyksen puhallusvillaurakointi on haastatteluhetkellä jo loppusuoralla.
– Puhallusvillan kokonaismäärä on tässä projektissa noin 2500 kuutioita. Nyt jäljellä on enää muutama autokuormallinen Parocin puhallusvillaa.
Liukkonen kertookin, että Kosken koulun projekti on aikataulusta edellä. Sitä siivitti leuto talvi ja Evälahden kohteeseen toteuttama kattoelementtiratkaisu.
– Toteutimme kattorakenteen ensimmäistä kertaa itse elementteinä kuivissa sisätiloissa hallissa. Katon palikat osuivat työmaalla hyvin kohdilleen, mikä joudutti myös hankkeen etenemistä. Saimme samalla hyvää kokemusta katon elementtivalmistuksesta tulevia projekteja silmällä pitäen.
Parocin puhallusvilla ei petä
Luottoa löytyy myös Parocin puhallusvillaan.
– Olemme toimineet vuosia Parocin puhallusvillaurakoitsijana, joten luotamme kivivillaan kuin vuoreen. Parocin puhallusvilla toimii kohteessa kuin kohteessa, joten miksi vaihtaa pettämätön tuote, joka ei painu rakenteissa ja jonka paloluokat ovat parhaat mahdolliset? Kivivilla on myös ominaisuuksiltaan tiheä ja painava, joten se ei ole kattorakenteissa herkkä tuulen vaikutukselle. Parocin puhallusvillaa voi siis huoletta suositella asiakkaille, Korte kertoo.
Puhallusvilla-asentajan työssä pärjää oikealla asenteella
Kortteen yrityksen tilauskanta näyttää talouden alavireestä huolimatta positiiviselta ja osaajapoolistakin löytyy hyviä tekijöitä. Alalla on toki yleisesti pulaa hyvistä ”letkumiehistä”.
– Puhallusvilla-asentajan työ vaatii tietynlaista luonnetta, sillä työtä tehdään ahtaissa ja pimeissä paikoissa. Uusilta tekijöiltä vaaditaan myös malttia opetella alan niksit, jotta kattotuolien päällä oppii liikkumaan järkevästi. Työ on oma taiteenlajinsa, mutta siinä pärjää mainiosti oikealla asenteella!