Yli 90 % vantaalaisista kodeista ja kiinteistöistä lämpenee kaukolämmöllä. Kaukolämpö on käyttäjälleen helppo ja huoleton lämmitysratkaisu. Varanto eli maailman suurin lämmön kausivarasto auttaa vantaalaista kaukolämpöä olemaan jatkossakin edullinen, vakaahintainen ja 2030 mennessä hiilinegatiivinen lämmitysmuoto. Innovatiivinen hanke on herättänyt laajasti kiinnostusta myös maailmalla.
Varanto mahdollistaa ennennäkemättömän energian varastoinnin
Rakennamme Vantaalle maailman suurimman energiavaraston, Varannon. Se on peräti 100 metriä maanpinnan alapuolella oleva jättimäinen varasto, jonne varastoidaan alhaisen lämmitystarpeen aikana syntyvää ylimääräistä lämpöä ja otetaan käyttöön kiinteistöjen lämmityksessä kaukolämpöverkon kautta korkean lämmöntarpeen aikaan esimerkiksi talven pakkasilla. Lämmön kausivarasto tullaan rakentamaan Vantaan peruskallioon, jonne louhitaan yhteensä kolme noin 20 metriä leveää, 300 metriä pitkää ja 40 metriä korkeaa tunnelia. Tilavuudeltaan nämä lämpötunnelit ovat todella suuria, yhteensä niiden kokonaistilavuus prosessitiloineen on peräti 1 100 000 kuutiota. Maanalaiset tunnelit tullaan täyttämään kuumalla vedellä. Tilaan syntyy paine, joka mahdollistaa veden lämpötilan nostamisen jopa 140 asteeseen ilman että vesi höyrystyy.
Energian varastointi on yksi energiasiirtymän suurimpia haasteita
Energian varastointi on yksi energiajärjestelmien suurimmista haasteista siirryttäessä tuotannoltaan vaihtelevaan uusiutuvaan energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön. Lämmön energiavarasto on yksi merkittävä tapa varastoida energiaa ja sen rooli on olennainen Vantaan Energian siirtyessä päästöttömään energiantuotantoon.
Vantaan Energia julkaisi huhtikuun alussa päivitetyn strategiansa, jossa tavoite on edelleen hiilinegatiivinen energiantuotanto vuonna 2030, mutta keinoja tavoitteen toteuttamiseksi täsmennettiin. Päästöjä vähennetään lukuisilla hankkeilla, joista merkittävimmät ovat lämmön kausivarasto ”Varanto” sekä erilaiset sähköiseen lämmitykseen ja hukkalämpöihin perustuvat hankkeet. Hiilinegatiivisuuden saavuttaminen edellyttää hiilidioksidin talteenottoa, jota selvitetään parhaillaan.
Energiavarastoinnin merkittävyydestä kertoo Varannon maailmalla saama julkisuus – yli sata mediaa on kirjoittanut innovatiivisen hankkeen julkistuspäätöksestä.
Lämmön hybridijärjestelmä takaa kullekin hetkelle fiksuimman energian tuotantotavan
– Varannon, sähköisen tuotannon, hukkalämpöjen ja kaukolämmön älykkään ohjaamisen avulla saavutetaan hybridijärjestelmä, jossa voimme valita fiksuimman tuotantotavan kullekin hetkelle ja ottaa erilaisista energialähteistä kaiken hyödyn irti. Lämpöä tuottava järjestelmämme tulee olemaan jatkossa kuin hybridiauto – toimii välillä sähköllä, välillä muilla tuotantotavoilla. Kaukolämpöverkkomme toimii voimansiirtona ja sitä ohjataan älykkäällä ohjauksella. Tällä tavoin voimme turvata edullisen ja vakaan hinnan asiakkaillemme samalla kun pääsemme päästöistä eroon”, kertoo Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.
Varanto pähkinänkuoressa:
Jopa 8 miljoonan euron edestä kaukolämpöä
Varantoon on mahdollista tallettaa jopa 90 gigawattitunnin edestä lämpöä. Se on rahassa mitattuna peräti 8 miljoonan euron arvosta vantaalaista kaukolämpöä.
Energiakapasiteetti vastaa 1,3 miljoonan sähköauton akun kapasiteettia
Varannon lämpökapasiteetilla voitaisiin ladata täyteen jopa 1,3 miljoonaa sähköauton akkua. Tällä kapasiteetilla voisi lämmittää yhtä keskikokoista suomalaista kaupunkia tai kuntaa peräti vuoden ajan.
Kolmen eduskuntatalon edestä varastointitilaa
Varannon kokonaistilavuus prosessitiloineen on peräti 1 100 000 kuutiota. Tämä vastaa tilavuudeltaan peräti kolmea Suomen eduskuntataloa.
Seuraa Varanto-hankkeen etenemistä Varannon omilta verkkosivuilta: www.vantaanenergia.fi/varanto