Blogisisältö Haamukirjoitus

Höllää kaasujalkaa, koulut alkavat – onhan turvallisuus huomioitu yrityksesi autopolitiikassa?

Koulujen alkaminen tuo koululaiset jälleen liikenteeseen. Autoilijoiden on siis syytä olla nyt erityisen valppaina. Tarkkaavaisuus on tarpeen toki aina, joten päivitys tiellä liikkumisen sääntöihin ja ennakoivaan ajotapaan onkin hyvä sisällyttää osaksi yrityksen autopolitiikkaa. Se on yritykseltä vastuullinen investointi yritysautoilijaan ja yleiseen liikenneturvallisuuteen.

Koulujen aloitus havahduttaa monen autoilijan erityiseen valppauteen liikenteessä. Tarkkaavaisena kannattaa todellakin olla, sillä pienten jalankulkijoiden lisäksi liikenteessä on tavanomaista enemmän myös polkupyörällä, skeitti- ja potkulaudalla sekä skootterilla liikkuvia lapsia ja nuoria.

Autoilija – muista nämä:
• Hiljennä vauhtia eritoten koulujen lähistöllä, sillä ne ruuhkautuvat ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Kadun reunaan parkkeeratusta autosta voi yllättäen hypätä lapsi ajotielle.
• Muista hiljentää ja pysähtyä suojatietä lähestyttäessä. Mikäli viereisellä, samansuuntaisella kaistalla oleva auto pysähtyy ja hiljentää vauhtia, toimi samoin.
• Jos vastaantulevalla kaistalla oleva auto on pysähtynyt odottamaan lapsia, jotka ylittävät suojatietä, hiljennä vauhtia ja pysähdy.
• Lapset saattavat ylittää suojatien juosten. Näytä lapselle selvästi, että pysähdyt, jotta hän voi ylittää suojatien rauhassa.
• Seuraa valppaasti risteysalueella kevyen liikenteen väylällä liikkuvia pyöräilijöitä sekä skeittilaudoilla, skoottereilla ja potkulaudoilla kulkevia, sillä niillä voi edetä nopeasti auton eteen.
• Hidasta kadulla ja tien reunassa ajavan pienen pyöräilijän kohdalla, sillä lapsi voi menettää pyöränsä hallinnan ja kaatua ajotien puolelle.
• Ole tarkkaavainen linja-autojen pysäkkialueilla. Linja-autosta poistuva lapsi saattaa yllättäen ylittää tien ennen linja-auton lähtöä peräpuolelta tai linja-auton edestä.
• Keskity aina ajamiseen. Ethän käytä puhelinta ajon aikana.

Koulujen alkamisen ajankohta on hyvä muistutus autoilijoille siitä, miten liikennekulttuuri, -säännöt ja -merkit ovat erilaisten kevyen liikenteen muotojen myötä viime vuosien aikana muuttuneet. Myös autojen turvatekniikka on kehittynyt, ja autoissa on – tai niihin on saatavilla lisävarusteina – tekniikkaa, joka auttaa autoilijaa ennakoimaan ja välttämään onnettomuuksia. Toki on hyvä muistaa, että riippumatta auton varusteista, vastuu on aina viime kädessä autoilijalla.

Ytimessä yrityksen autopolitiikka
Yrityksen autopolitiikka onkin kaiken ydin, johon voi – ja kannattaa – sisällyttää elementtejä, joilla pidetään huolta henkilöstöstä, mutta myös yleisestä liikenneturvallisuudesta. Yrityksellä on monta keinoa vaikuttaa siihen, että heidän autoilijansa liikkuvat liikenteessä turvallisemmin ja vastuullisemmin. Meidän tehtävämme ALD:ssa on auttaa yritystä luomaan ja päivittämään autopolitiikka siten, että se vastaa yrityksen arvoja ja tavoitteita.

Nostamme tässä esiin pohdinnan paikkoja ja muutaman käytännön keinon. Ovatko yritysautoilijanne ajan tasalla tiellä liikkumisen säännöistä ja päivittyneistä liikennemerkeistä? Ovatko liukkaan kelin ajotaidot hallinnassa? Entäpä jos autoilija omaksuisi taloudellisen ajotavan, joka säästää polttoainekustannuksia? Puhumattakaan ennakoivasta ajotavasta, joka edistää turvallisempaa liikennekulttuuria ja ehkäisee onnettomuuksia? Ajoneuvojen varusteisiinkin on syytä perehtyä ennen uuden auton käyttöönottoa – eritoten silloin, kun autossa on turvatekniikkaa, kuten törmäyksenesto tai varoitusjärjestelmä, joka varoittaa jalankulkijoista liikenteessä.

Liikenneturvallisuus ennen kaikkea
Kaikki edellä mainittu on helppo huomioida autopolitiikassa sisällyttämällä siihen esimerkiksi uuden auton käyttöönoton- ja ennakoivan ajon koulutuksen. Ja linjaamalla turvallisuusvarusteet houkuttelevaksi osaksi yrityksen yritysautopolitiikkaa, tavoitteena ohjata autoilijoita tekemään vastuullisia auto- ja turvallisuusvarustevalintoja. Yritysautoilla on merkittävä vaikutus Suomen autokannan uusiutumiseen – tyypillisesti kolme vuotta vanhana auto vaihtuu uuteen ja aiempi auto toivottavasti hyvillä turvallisuusvarusteilla jatkaa elinkaartaan seuraavan autoilijan alla.

On oleellista, että autopolitiikan merkitys ja dimensiot on ymmärretty oikein. Autopolitiikka ei nimittäin ole pelkkä henkilöstöetu, vaan sillä on aina kustannus-, ympäristö- ja turvallisuusvaikutuksia. Painottamalla yhtä mistä tahansa neljästä dimensiosta, vaikutat helposti huomaamattakin toiseen. Autopolitiikan dimensioista turvallisuus on yhteiskunnallisesti se kaikkein tärkein, varsinkin nyt koululaisten palatessa liikenteeseen kesätauon jälkeen.

Toivotamme kaikille tiellä liikkujille turvallista alkavaa syksyä!

Lisätietoa:

Teemu Pitkänen
Myyntiryhmän päällikkö
teemu.pitkanen@aldautomotive.com

Sisältö on tuotettu Commian ja ALD Automotiven yhteistyönä.

Copyright © 2020 Viestintätoimisto Commia | Tietosuojaseloste
Design: By Joan