Sisällöntuotanto

Luhanka lumoaa kesämatkailijan

Päijänteen rannalla keskisessä Suomessa sijaitseva Luhanka on pieni ja vireä kesämatkailukohde, jossa on helppo viihtyä kesäaikaan – tai vaikka ympäri vuoden.

Luhanka on vireä 700 asukkaan Päijänteen rantakunta, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnan eteläosassa Päijänteen itäisillä rantamilla ja saarissa. Saaristomaisemansa ansiosta Luhangasta onkin muodostunut suosittu kesämökkikunta. – Täällä on vapaa-ajanasuntoja enemmän kuin vakituisia asukkaita. Kunnan väkimäärä viisinkertaistuu heinäkuussa, Aki Virtaniemi Luhangan Yrittäjistä kertoo. Virtaniemen mukaan Luhangasta löytyy yhteisöllisyyttä ja ahkeria käsiä, joiden ansiosta tulevan kesän kalenterissa on paljon kiinnostavia tapahtumia. – Olemme hieman piilossa, mutta silti hyvien yhteyksien varrella niin autoilijoille, moottoripyöräilijöille kuin veneilijöille. Tästä syystä kesäturistit ovatkin löytäneet tänne jo kivasti, yrittäjä Elina Sipilä lisää.

Näyttävä kesäkirkko ja Mäkitupalaismuseo

Luhangan nähtävyyksistä tunnetaan parhaiten näyttävä kesäkirkko ja Mäkitupalaismuseo. Luhangan vanha kirkko on yksi Suomen suurimmista puukirkoista, johon mahtuu jopa 2000 kuulijaa. – Kirkko on upea konserttipaikka akustisesti ja ainutlaatuinen rakennus muutoinkin, Sipilä kertoo. Peltolan Mäkitupalaismuseo on puolestaan arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde ja ainut aito mäkitupalaisasumus, jossa rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Museo on auki läpi kesän opastuksineen, joten se on kiva päiväretkikohde etenkin lapsille pitkän kesäloman aikana.

Sipilä pyörittää kotitilallaan myös Nisulan Pihatupaa, joka on Nisulan tilan tilamyymälä ja kesäkahvila Luhangan Tammijärvellä. Myynnissä on tilan omien kananmunien, jauhojen ja ryynien lisäksi paikallisia tuotteita, kuten villalankaa ja käsitöitä. – Asumme itse tilalla ja maatilan pihapiirissä pääsee seuraamaan meidän lampaiden ja kanojen touhuja. Kahvin tai teen kanssa voi nautiskella kotona leivottuja suolaisia ja makeita herkkuja. Pihatupa on kotoisa ympäristö esimerkiksi lapsiperheiden kesäpäivän viettoon.

Vuoden vierasvenesatama

Luhanka on oiva kohde myös veneilijöille. -Luhangan satama on valittu vuoden vierasvenesatamaksi ja se tarjoaa erinomaiset puitteet: uudet laiturit, lähikaupan palvelut ja rennon tunnelman. Reetin satamasta löytyy maasähköt veneille, tankkauspisteet ja vuokrattavat saunatilat, jotka Espoosta Luhankaan muuttanut kyläkauppias Jarno Ankerman on rakentanut, Virtaniemi kertoo. Kyläkaupan lisäksi Ankermanin yritysryppääseen kuuluvat myös Ravintola Reeti ja Hostel Reeti, jotka löytyvät kylän keskustasta.

– Luhangan lumon on jo löytänyt moni muualta tullut, jotka ovat itseni tavoin jääneet tänne pysyvästi. Sama kipinä voi tarttua kenties tänä kesänä myös kylän kesävieraisiin, Virtaniemi vinkkaa.

Luhangan kesätapahtumia:

10.6. Luhangan kesänavaus
17.6. Lettukestit Nisulan Pihatuvalla
19.6. Heinänniittotalkoot ja Luhangan sahtimestaruuskisa Peltolan Mäkitupalaismuseolla

24.6. Reetin Juhannus, Japo&Jammarit, Mäkki, Rokkikone
27.6. Yhteislauluilta Nisulan Pihatuvalla
8.7.  Hyvän tuulen kesäpäivä

15.7. Höyrylaivaristeily Jyväskylään
16.7. Ida Elinan konsertti kesäkirkossa
29.7. Höyrylaivaregatta, Maiju Suvas, Kuunkuiskaajat

26.8. Venetsialaiset

23.9. Reeti-Ralli
Ravintola Reetissä: 17.6 Raappana, 1.7 Tauski, 7.7 Marion Rung, 12.7 Jukka Poika, 22.7 Muska
Seuraa tapahtumia www.luhanka.fi ja www.visitluhanka.com

Juttu on julkaistu Content Housen Vapaa-aika teemajulkaisussa Iltasanomien välissä.

Copyright © 2020 Viestintätoimisto Commia | Tietosuojaseloste
Design: By Joan